Training Mushing with Young Dog

Since Remu turned one-years-old we started lightly training mushing: first pulling on a snowboard and later on with other sled dogs. Arto has done most of the training, but since he left to Japan, I have taken over. Here’s what I have learned so far.

I am going to leave the dogsledding hints to the experts of that area and focus on pulling on a snowboard instead.

IMG_7257-2-3

Have a Collar

Pulling on a snowboard is where I am in control. Or at least I should be. Remu gets super excited when putting on the harness, he starts shaking and barking. It is almost impossible to put bindings on with him jumping around (an on) me. The key thing that I have noticed is to have a collar on him, so I can hold him with another hand and try to put on my bindings with another.

Call Your Dog Down

I always try to call Remu down a little bit before going. Last weekend I forgot his collar at home, so as he was excited as usual  he managed to whip his way out of the harness and started running without me. There was no way to get the harness back on = no way to calm him down anymore. This reflected really badly on our next pulling session the next day, when we went on snowmobile tracks with him and other dogs. The others were relatively calmer than he, but with one shaking from excitement it tends to infect others as well.

Put Your Snow Skirt on

Last time was the one time that I thought that maybe I do not need to have my snow skirt on and was hugely disappointed to see I was wrong. If you fall, the snow is going to get under your clothes. I had my gloves, jacket and pants full of snow after falling down as I tried to brake with one foot on the snowboard. This might not happen to better snowboarders though.

IMG_8467-5.jpg

Do Not Keep the Loop of the Leash Around Your Arm

Especially when mushing with other dogs, keep this in mind. If (and when) you fall down with a dog that is as excited (and not as trained yet) as ours those piles of snow within your clothes is the least of your problems when falling down. Last time I had the loop around my arm and when I fell down, it did not end well. As my board was stuck under the snow and my hand stuck on the leash and Remu kept on running… well you can count one plus one. I think I am couple centimeters taller now.

Learn Your Left from Right

For a person who has never been good at knowing left from right, like me, intersections with a dog will become a huge problem. I think there’s no further explanations needed here.

And as bonus tip for the first timers. If you let your dog loose in the middle of a session. Don’t just let go of the leash but take it off. This I can say from my own experience of Remu pooping on his leash.

And otherwise it’s going good. Keeping my mind as calm as possible in different situations and learning from every mistake that has been made earlier.

Cheers,
Saara


Kun Remu täytti vuoden, aloitimme vetoharjoitukset: ensin vetoa lumilaudalla ja myöhemmin muiden koirien kanssa valjakossa. Arto aloitti harjoitukset joulukuussa, mutta hänen lähdettyään Japaniin, olen ottanut ohjat omiin käsiini. Nämä asiat olen oppinut tähän mennessä.

Aion jättää valjakkokoiravinkit sen alan asiantuntijoille ja keskittyä tekstissä enemmän vetohommiin lumilaudan kanssa.

IMG_7281-Edit-Edit

Laita koiralle panta

Minä olen ohjissa kun lähdetään vetämään lumilaudalla. Tai ainakin minun pitäisi olla. Remu innostuu niin paljon valjaiden päälle laittamisesta, että hän alkaa täristä ja haukkua. On melkein mahdotonta laittaa siteitä kiinni, kun Remu hyppii ympärilläni (ja päälleni). Kun koiralla on panta kaulassa, on hänestä helpompi pitää kiinni ja laittaa samalla toisella kädellä siteitä kiinni.

Rauhoita koira ennen liikkeelle lähtöä

Pyrin aina rauhoittamaan Remun, ennen kuin lähdemme liikkeelle. Viime viikonloppuna siis unohdin laittaa Remulla pannan, joka johti siihen, että hän sujautti itsensä vapaaksi valjaistaan ja lähti juoksemaan ilman minua. Minkäänlaisia mahdollisuuksia laittaa valjaita takaisin koiralle ei ollut, joten menetin samalla mahdollisuuteeni rauhoittaa koirani ennen kuin lähdemme liikkeelle. Tämä heijastui vahvasti seuraavan päivän harjoituksiin, kun olimme liikenteessä muiden koirien kanssa. Vaikka muut olivat verrattain rauhallisia, tarttui remun innostus myös heihin.

Laita lumihuppu kiinni

Viimeisimmällä kerralla ajattelin, ettei lumihupulle (tai haalareiden lapun kunnolla kiinni laittamiselle) olisi tarvetta ja petyin karvaasti kun huomasin olevani väärässä. Jos kaadut, lumi tulee menemään vaatteittesi alle. Minun hanskat, takki ja housut olivat täynnä lunta ensimmäisen kaatumisen jälkeen, kun yritin jarruttaa puuterissa vain toinen side kiinni lumilaudassa. Tämän ongelman tosin saattaa välttää jos on parempi lumilautailija kuin minä.

IMG_8429-7.jpg

Älä pidä hihnan lenkkiä ranteesi ympärillä

Varsinkin jos olette vetohommissa muiden koirien kanssa, pidä tämä mielessä. Jos (ja kun) päädyt kaatumaan koiran kanssa joka on yhtä innokas (ja yhtä alkuvaiheessa koulutuksen kanssa) kuin meidän, kasat lunta vaatteitesi sisällä ovat pienin ongelmasi. Viimeksi en tätä ollut hoksannut ja kaatuessa tilanne ei päättynyt hyvin. Kun lautani oli jumissa lumihangessa, käteni jumissa hihnassa ja Remu jatkoi juoksemista… no, te voitte päätellä lopun. Veikkaan kasvaneeni muutaman sentin.

Opettele oikea vasemmasta

Ihmiselle, joka ei ole koskaan tunnistanut vasenta oikeasta eikä oikeaa vasemmasta, kuten minä, risteykset muuttuvat vetohommissa normaalia suuremmiksi ongelmiksi. Tämä ei varmaan kaipaa sen suurempia selityksiä.

Ja bonuksena vinkki ensikertalaisille. Jos päästät koirasi vapaaksi kesken vetoharjoitusten, muista ottaa koko hihna pois. Tämän voin kertoa sydämen syvällä rintaäänellä, kun Remu kakkasi hihnansa päälle juostessaan vapaana.

Muuten menee hyvin. Yritän pysyä niin rauhallisena kuin vain uusissa, stressaavissa ja ärsyttävissä tilanteissa pystyn ja oppia jokaisesta virheestä, joita olen aiemmin tehnyt.

Cheers,
Saara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s