Where to Go Hiking: Käyrästunturi

IMG_5537-4.jpgKäyrästunturi is the cutest place to take a day trip in Rovaniemi! The fell, an hour drive to North from the centrum of Rovaniemi, is not so high, but the view opens to every direction with beautiful sights.

IMG_5595-1

There is no hiking trails in Käyrästunturi, but you can hike to the top either on a private road or through magical forest. On top of the fell stands little day hut with fireplace and toilet. The day hut warms up quickly enabling lunch break even with colder weathers.

When it is raining down, it is snowing up on the fell. The atmosphere is calm with no other hikers around. As the wind blows briskly, I remember to breathe deeply. Soon we’ll be back in the city again.

Cheers,
Saara


IMG_5529-1

Käyrästunturi on Rovaniemen söötein päiväkohde! Noin tunnin ajomatkan päässä Rovaniemen keskustasta pohjoiseen sijaitseva tunturi, ei ole kovin korkea mutta näkymät miltei puuttomalta huipulta ovat huikeat jokaiseen ilmansuuntaan!

IMG_5529-1Varsinaisia vaellusreittejä Käyrästunturilta ei löydy, mutta tunturin päälle pääsee kävelemään tunturin päälle kohoavaa tietä pitkin tai kauniin kangasmetsän läpi rämpien! Tunturin päällä nököttää päivätupa tulipaikkoineen ja huusseineen. Pieni päivätupa lämpenee nopeasti ja sisällä on kiva syödä lounasta kylmälläkin kelillä.

IMG_5601-6.jpg

PB102085-4.jpg
(c) Miisa Häyrynen

Kun tunturin juurella sataa vettä, tunturin päällä tihuttaa lunta ja maa muuttuu valkeaksi ympärillä. Tunnelma on rauhallinen, kun muita retkeilijöitä ei ole. Tuuli puhaltaa huipulla reippaasti muistuttaen minua hengittämään syvään. Kohta ollaan taas kaupungin vilskeessä.

Cheers,
Saara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s