How to Stay Warm on a Hike

As we had our autumn hike in Pyhä-Luosto national park both Arto and me have been struggling with persistent flu.

IMG_4364-2As our flu has been going on for nearly a month now with running nose and cough, I got to thinking, what did we do wrong and how can we prevent getting sick on our next hike?

Layers on Layers on Layers

One cannot emphasise enough the importance of layers, it is the main principal of keeping warm. As you start moving you should and must feel a bit cold, but remember to keep your neck covered from the cold. As a lot of heat dissipates from your head it is good to have a beanie on. Also gloves are good to keep on though you do not have other outdoor clothes on. When it gets windy, put on windproof jacket because the worst thing on a hike is being a little bit sweaty on a windy day as the wind blows right past through your clothes making you chilly. My motto is to keep rather more than less breaks so you get your hiking gear right straight from the beginning. If you have the right clothes on while hiking, you won’t get too sweaty or too cold.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
(c) @mmiiiisa

When taking a a break of the hiking, put something warm on. This must be remembered even on a small break, because you might start feeling cold in matter of just few minutes. As finally reaching camping place, I always put on dry clothes. This means that I am carrying two set of base layers with me which keeps me warm trough out the hike. In addition to changing my base layer, I put on more clothes under the shell in a way that the layers are as airy as possible isolating heat.

Sleeping Bag

IMG_9737-2.jpg
My sleeping bag is Marmot Womens Ouray with comfort-temperature in -19 degrees.

When leaving on a hike on cold weather you better check your sleeping bag. Usually sleeping bags go with EN 13537 standard that defines temperatures for the average person. An average woman is 25-years-old, 160 cm long (so far so good) weighing 60 kilograms. The comfort temperature means that the average person sleeps their night comfortably, limit temperature means that they do not feel cold when sleeping and in extreme temperature one does not suffer from hypothermia. So if your sleeping bags comfort temperature is above zero and extreme temperature -10 degrees, it might not be the right bag for even frosty weather.

The other thing to keep in mind with the sleeping bag, and I am talking from my own experience now, is that you can have the proper one and still feel cold. You might want to concentrate on sleeping in the bag correctly. Possibly the biggest mistake I made on our last trip was to sleep negligently in my bag and letting the cold air in.

Sleeping Mattress

Good mattress is no joke. An old exercise mat that I have been using isolates heat to a certain point, and when the ground underneath you is frozen even a good sleeping bag won’t help you. Isolating placket is something that I’ll be purchasing next, it can be put under your sleeping mattress for extra warmth.

Shelter from the Wind

Lastly, remember to shelter from the wind. In addition to moist, wind is one of the most chilling factors outdoors. Find shelter for your campsite and breaks. Depending on the weather it might not be possible, but it is something to keep in mind. Another mistake we did on our last hike was to not have proper shelter from the wind while sleeping. Sleeping bags do not shelter from the wind and as the wind blew through our sleeping bags the whole night our flu was guaranteed.

All of these things listed might sound obvious to you and does for me too, but still they slipped out of our minds. As a result, we are still suffering from a flu. Before the next hike I’ll be reviewing these and making sure they keep in my mind throughout the hike.

IMG_4630-25

Cheers,
Saara

Commercial cooperation with Partioaitta


Pyhä-Luoston Noitatunturin vaelluksen jälkeen olemme molemmat Arton kanssa olleet pahassa flunssassa.

IMG_4497-14.jpgFlunssaa on kestänyt nyt miltei kuukauden, kun oireet ovat vaihdelleet tukkoisesta nenästä yöllä valvottavaan kuivaan yskään ja nyt viimeisimpään vaiheeseen, liman irtoamiseen. Sairastuminen vaelluksella tai heti sen jälkeen ei koskaan ole toivottavaa, joten olen pitkään miettinyt mitä teimme väärin ja kuinka tältä voi välttyä.

Kerroksia kerroksien päälle

Kerrospukeutumisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, se on lämpimänä pysymisen A ja O, joten kerrataan vielä. Liikkeelle lähtiessä saa ja pitääkin olla hieman viileä, mutta varsinkin kaula on paikka, joka kannattaa pitää suojattuna. Päästä haihtuu paljon lämpöä, joten pipo kannattaa pitää päässä. Samoin hanskat on hyvä pitää käsissä, vaikkei muita ulkovaatteita olisikaan päällä. Kovalla tuulella kannattaa pitää vaelluksenkin aikana tuulelta suojaavaa takkia päällä, sillä pahin kombinaatio on pieni hiki, jota tuuli viilentää jatkuvasti. Alkumatkasta on hyvä pitää mieluummin enemmän kuin vähemmän huoltotaukoja, jotta oikea vaellusvaatetus löytyy ja liialta hikoilulta tai paleltumiselta vältytään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
(c) @mmiiiisa

Tauoilla vedetään rohkeasti lämmintä päälle. Tämä on pidettävä mielessä myös lyhyemmillä tauoilla, sillä kylmä voi yllättää ihan muutamassa minuutissa. Leiriin saapuessa vaihdan nykyään aina kuivat vaatteet päälle, eli kannan toista aluskerrastoa mukanani, etten joudu värjöttelemään leirissä. Lisäksi puen vaatetta kuoren alle siten, että välikerrastot ovat mahdollisimman ilmavia eristäen enemmän lämpöä.

Makuupussi

IMG_9722-1.jpg
Oma makuupussini on Marmotin naisten Ouray, jossa comfort-lämpötila on -19 astetta.

Makuupussi kannattaa tarkastaa viileneville keleille. Makuupusseissa käytetään yleisesti EN 13537 –standardia, joka määrittelee comfort, limit ja extreme –lämpötilat keskivertoihmiselle. Keskivertonainen on 25-vuotias, 160 cm pitkä (so far so good) ja 60 kg painava. Comfort-lämpötilassa keskivertoihminen nukkuu yönsä mukavasti, limit-lämpötilassa hän ei koe kylmyyttä ja extreme-lämpötilassa hän selviää yönsä ilman hypotermiaa. Jos siis makuupussisi comfort-lämpötila on nollassa ja extreme-lämpötila -10 asteessa, se ei välttämättä ole oikea ratkaisu edes pikkupakkasille. Lisää tietoa oikean makuupussin vallinnasta löytyy Partioaitan oppaasta, pääset oppaaseen täältä.

Omasta kokemuksesta voin kertoa, että vaikka makuupussi olisi vuodenaikaan nähden sopiva, voi kylmä silti yllättää. Makuupussissa kannattaa siis keskittyä oikein nukkumiseen. Ehkä suurin virheeni edellisellä vaelluksella, oli nukkua huolimattomasti makuupussissa. Suuaukon tulee olla ennemmin naaman kohdalla kuin sivussa päästäen kylmää ilmaa kaulalle ja makuupussi kannattaa aina uutta asentoa ottaessa vaivautua laittamaan uuden asennon suhtaisesti oikein päin.

Makuualusta

Hyvä makuualusta ei ole vitsi. Vanhat jumppamatot, joita olen itse vaeltaessa käyttänyt, eristävät lämpöä kohtalaisesti, eikä silloin edes hyvä talvimakuupussi auta lantion ja hartioiden kylmettymistä jäistä maata vasten. Toinen makuualusta tuo lisäeristettä makuualustan alle ja se onkin seuraavaksi ostoslistalla.

Tuulelta suojautuminen

Leirissä on hyvä pyrkiä suojautumaan tuulelta. Kosteuden lisäksi tuuli on yksi kylmettävimmistä tekijöistä ulkona. Leiri- ja taukopaikat kannattaa siis valita mahdollisimman suojaisista paikoista. Toki tämä voi kelistä riippuen olla täysi mahdottomuus, mutta jotain mihin tähdätä. Myös nukkuessa on hyvä pitää huoli siitä, että olet tuulelta suojassa. Virhe, jonka teimme Pyhä-Luostolla, oli nukkua huonossa tuulensuojassa, viima tulee makuupussista läpi ja tämän yhdistäessä makuupussissa huonosti nukkumiseen, oli se viimeinen niitti flunssan saamiseksi.

Vaikka kaikki listatut asiat liittyen lämpimänä pysymiseen ovatkin miltei itsestään selviä, pääsivät ne meiltä syysvaelluksella unohtumaan ja nyt kärsimme kuukauden mittaisesta flunssasta tästä muistutuksena. Ennen reissuun lähtöä onkin hyvä kerrata perusperiaatteet ja pitää ne mielessä läpi vaelluksen, jottei kylmä pääse yllättämään.

IMG_4601-21.jpg

Cheers,
Saara

Kaupallinen yhteistyö Partioaitan kanssa

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s