Choosing the Right Tent

IMG_9272-1
When your tent starts to look like this, it’s maybe about time to start renewing it
In addition to our former tent breaking, we had new needs that required an investment to a new tent.

We got Remu and decided on hiking also wintertime. Actually we have been planning on buying a new tent for over a year now, but did not seem to find the right one or we were not sure about our needs. Let me walk you through what to question when choosing a tent.

Mapping the needs
Like salesmen we started our tent renewal by mapping our needs. Tent, being a big investment, forces to really identify how and when you are going to use the tent.  To find the best product for us, we pondered long with the weight of the tent, seasons we are going to use the tent and the shape of the tent.

Choosing the season
This was maybe the hardest part, to really delimit when we want to use the tent. We are super excited about hiking and tenting, but are we really going to use this tent during winter more than once? Is it better to invest into a three season tent and rent/borrow a winter tent when needed or to invest straight to four season tent? Does the four season tent cover your needs of a winter tent?

Choosing the shape
Earlier, a dome tent has covered all our needs, but after getting Remu it has shown to be quite wrong shape of tent for us. Still, Remu fell in love with our tent and whenever camping telling him to go to his own place, he immediately got into the tent. With him being so young and restless and with millions of mosquitoes, a tent without vestibule demands us to keep the doors open. Welcome mosquitoes!

Choosing weight
Even though, the dream is to get up on the mountains for week to live in a tent and cut the untouched slopes of the mountain with a snowboard, a heavy tent that suits in extreme conditions would not suit for our hiking needs.

Choosing the size
As we decided on a tent that will work all year around, we needed to keep our heads in the game when choosing the size. We like to have space and with Remu being almost as big as I am, we decided on tent for three persons. Still it is small enough to get warm on a cold night, but big enough maybe for someday another dog.

Finally we ended up choosing Fjällräven Abisko Endurance 3. A four season tent weighing 3030 grams for three persons. After two nights in a tent it feels like the best decision for us. The tent stayed warm though it was minus degrees outside and had room for our gear as well as for us and our dog.

IMG_4222-1.jpg
Welcome our new tent: Fjällräven Abisko Endurance 3

Cheers,
Saara

Commercial cooperation with Partioaitta


IMG_9274-1
Kun teltta alkaa näyttämään tältä, on ehkä aika harkita uuden hankkimista

Vaelluksiemme vakiovarusteena on toiminut lähes 20-vuotta vanha Haltin kupoliteltta. Vuosien varrella ikä on alkanut päästä sen niskan päälle ja teltta hajota käsiimme. Kun telttaa pystyttäessä joutuu jälleen kerran turvautumaan jeesus-teipiin, on uuden teltan hankinta päällimmäisenä mielessä.

Edellisen teltan hajoamisen lisäksi tärkeänä syynä uuden teltan hankkimiseen toimi selkeästi muuttuneet tarpeet. Perheemme on saanut karvaista lisäystä ja telttailua on suunniteltu kolmen vuodenajan ulkopuolelle. Emme kuitenkaan olleet täysin varmoja omista tarpeistamme emmekä näin ollen tienneet, mikä teltta sopisi meille parhaiten. Me otimme seuraavia asioita huomioon valitessamme uutta telttaamme. 

Tarpeen kartoittaminen
Aloitimme teltan hankinnan tarpeen kartoittamisella. Iso investointi vaatii, että todella tiedetään mihin telttaa tullaan käyttämään ja että löydetään juuri omiin aktiviteetteihin sopiva tuote. Punnitsimme pitkään, mille vuodenajoille teltan tulee sopia, haluammeko kupoli- vai tunneliteltan, kuinka paljon teltta saisi painaa ja kuinka monelle hengelle teltan tulisi olla. Partioaitan oppaassa kerrotaan tarkemmin eri malleista ja materiaaleista sekä säänpitävyydestä, pääset oppaaseen tästä.

Vuodenaikojen rajaus
Ehkä teltan valinnan haastavin osuus: mille vuodenajoille teltalla tulee todella käyttöä? Kun intoa löytyy, löytyy myös tarve, mutta investoinnin edessä on hyvä katsoa faktat. Onko parempi ostaa teltta kolmelle vuodenajalle ja lainata/vuokrata talvella oma telttansa, vai investoida suoraan neljän vuodenajan telttaan. Entä sopiiko neljän vuodenajan teltta meidän tarpeisiimme talvella?

Teltan malli
Kupoliteltta on ollut suosikkini aina koiran hankkimiseen saakka. Se on kiva pystyttää vaikka kalliolle ja toimii reissussa kuin reissussa. Nuoren ja kärsimättömän koiran kanssa kupoliteltta kuitenkin osoittautui haastavaksi ratkaisuksi, kun koira haluaa vapaan liikkuvuuden teltan ja metsän välillä. Tervetuloa hyttyset! Teltan mallin valinnassa ratkaisevimmaksi tekijäksi nousi iso absidi, eli eteinen, mihin saamme tehtyä koiralle oman petipaikkansa ja telttamme pysyy tyhjänä ötökäistä. Absidi toimii myös varastotilana rinkoille ja mahdollistaa ruuanlaiton makuupussista käsin!

Teltan paino
Vaikka toiveena on joskus lähteä vuorille laskemaan viikoksi, asumaan teltassa ja viiltää lumilaudalla koskemattomia vuorenrinteitä, painava ääriolosuhteisiin sopiva teltta ei sopisi vaellusharrastukseen. Jatkuvaan ympärivuotiseen käyttöön kevyempi neljän vuodenajan vaellusteltta sopisi tarpeisiimme paremmin. Haastavammat olosuhteet jääköön harkintaan toistaiseksi.

Teltan koko
Talvikäyttöön soveltuvan teltan valinnassa on muistettava pitää järki päässä. Jos teltta on liian iso, se ei lämpene yöllä ja nukkuminen kovilla pakkasilla on näin ollen tukalampaa. Ison koiran ja poikaystävän kanssa pääsääntöisesti vaeltavana, päätös kolmen hengen teltasta tuntui järkevältä. Koira on kuitenkin miltei minun kokoinen.

Lopullinen päätöksemme uudeksi teltaksemme Partioaitan henkilökunnan avustuksella on Fjällräven Abisko Endurance 3 -teltta: 3030 grammaa painava, kolmen henkilön neljän vuodenajan tunneliteltta. Kahden telttayön jälkeen valinta on tuntunut oikealta, teltta on pysynyt reilusti plussan puolella pakkasista huolimatta, tilaa on niin tavaroille kuin koirallekin eikä kyynärpäitä tarvinnut käyttää kuin hiljentämään vierustoverin kuorsausta.

Todelliseen käyttöön teltta pääsee parin viikon päästä, kun lähdemme alkutalven vaellukselle Urho Kekkosen kansallispuistoon.

IMG_4238-4
Toivottakaa tervetulleeksi uusi telttamme: Fjällräven Abisko Endurance 3

Cheers,
Saara

Kaupallinen yhteistyö Partioaitan kanssa

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s