Where to Go Hiking: Noitatunturi Summit

Distance: 15 km
Terrain: Semi-Difficult

Last weekend we had the opportunity to visit Pyhä-Luosto National Park for the first time as we headed to the trail of Noitatunturi summit with our friends. The circle trail is about 15 kilometres and the duration without backpack is around six hours.

noitatunturi-12.jpg

Choice of the Trail

We chose this trail on the basis of it having amazing views and having the possibility of dividing it to two night stops. I was not sure how much we could walk each day, so with the 15 kilometres we would have energy to get back to work on Monday.

First Night Hiking from the Visitor Centre Naava to Oravalampi

 

dav

As I have told we had to walk in the dark on Friday. The terrain was difficult and rocky, so with our head lamps on and eyes on our feet we missed the views even on during the twilight.

The lean-to shelter in Oravalampi was the most lovely place to stay the night. Luckily there was nobody there, because the surroundings were uneven making it hard or even impossible to find a place for the tent. Around the campfire we enjoyed each other’s company in the darkness and made our beds in the lean-to.

davSecond Day Hiking from Oravalampi to Karhunjuomalampi

sdrAs we woke up the next day to conquer the Noitatunturi fell, we had to wait for the rain to stop. As we started the hike it was raining lightly, still covering the views. After reaching the treeline the fog suddenly fell away opening the amazing views we had been waiting for, and as fast when reaching the top, came back. The climb to the top was steep and rocky: with the hard wind and uneven rocks to step on we almost crawled through the rocky spots.

We hiked downhill in thick fog, but when reaching the North side of the fell saw the rugged scarps of Kuorinkikuru. We kept wondering the history behind Annikinlampi as we clumped down.

The last part of the second day was flat and easy trail to Karhunjuomalampi on the ridge of Kuorinkiharju. When we stepped out of the trail to the snowmobile route we saw the views to the North side for the first time. The closer we got to Karhunjuomalampi, the easier the trail got.

Third Day Hiking Back to Our Cars

burstThe third morning we had new company eating our porridge with Siberian Jays before heading to the trail. The trail through Isokuru was full of people on their Sunday walks on easy path. I’ll let the photos speak on their own.

sdrsdr

davHiking with a Dog

Due to our and Remus safety, against the rules of national parks in Finland, we let Remu loose as we climbed up to Noitatunturi. It was really hard trail, even for 10-months old puppy, as the rocks were wet and slippery. Our puppy got away without any wounds, but for those who are hiking with an older individual I’d probably recommend shoes.

Cheers,
Saara


Noitatunturin valloitus

Matka: 15 km
Maasto: Kohtalaisen haastava

Viime viikonloppuna pääsimme vierailemaan Pyhä-Luoston kansallispuistoon ensimmäistä kertaa, kun lähdimme ystävä pariskunnan kanssa valloittamaan Noitatunturia kahden yön taktiikalla. Rengasreitti on noin 15 kilometriä pitkä ja kesto ilman rinkkaa pyörii kuuden tunnin kieppeillä.

dav

Reitin valinta

Lähdimme Rovaniemeltä perjantaina, joten päädyimme valitsemaan reitin pituuden sekä maisemien perusteella. Emme halunneet valita liian pitkää vaellusta viikonlopulle, että voimia olisi palata arkeen heti maanantaina.

Ensimmäinen ilta luontokeskus Naavalta Oravalammen laavulle

 

dav

Kuten kerroin, kuljimme ensimmäisen illan miltei kokonaan pimeällä, eikä matka olisi voinut olla viittä kilometriä pidempi. Katseen pysyessä visusti jaloissa haastavassa maastossa, jäi maisemat hämäränkin aikaan katsomatta.

Oravalammen laavu oli mitä ihanin yöpaikka ja onneksemme siellä ei nukkunut ketään sinne saapuessamme! Maasto Oravalammen ympärillä on erittäin mäkistä, eli varoitus teltan kanssa vaeltavalle, aikaa sopivan leiripaikan löytämiseen tulee varata ja mahdollisesti varautua jatkamaan matkaa. Sytytimme nuotion pimeyteen ja nautimme toistemme seurasta, ennen kuin levitimme petimme laavuun ja vaivuimme yöunille.

Toinen päivä Oravalammen laavulta Karhunjuomalammelle

davToisena päivänä odotti kipuaminen Noitatunturin huipulle. Huonon sään takia odottelimme laavulla muutaman tunnin, hidastellen aamutoimia. Kun lähdimme liikkeelle, suurimmat kuurot olivat lakanneet, mutta sadetta tihkusi peittäen maisemat miltei kokonaan. Puurajaan päästessä taivas aukeni näyttäen Noitatunturilta aukeavat kauniit maisemat, vain niin pieneksi hetkeksi, että huipulla olimme taas pilven peitossa. Nousu huipulle oli jyrkkä ja kivikkoinen: tuulen ja vaikeiden jalansijojen takia saimme välillä kömpiä konttausasennossa rakkojen yli.

Matka huipulta alas meni sankassa sumussa kulkien, mutta laskeuduttaessa tunturin pohjoispuolelle tuuli tyyntyi ja pikkuhiljaa mahtavat Kuorinkikurun jyrkänteet aukesivat näkyviin. Arvelimme Annikinlammen historiaa tallustellessamme helppokulkuista laskupolkua alas.

Toisen päivän viimeinen pätkä kulki Kuorinkiharjun rinteillä puiden suojaamalla polulla, josta välillä moottorikelkkareitille poiketen pääsi nauttimaan korkean harjun mahdollistamista maisemista. Mitä lähemmäs Karhunjuomalampea kävelimme, sitä helppokulkuisemmaksi polku muuttui.

burst

Kolmas päivä Karhunjuomalammelta takaisin autoille

Kolmannen päivän aamu valkeni puolipilvisenä. Kuukkelit nauttivat kanssamme aamupuuroa, ennen kuin heitimme rinkkamme selkään ja lähdimme vaeltamaan kohti Isokurua. Sunnuntai oli vilkas päivä ja Isokurussa riitti väkeä. Viimeisen päivän reitti oli erittäin helppokulkuinen, joten annan valokuvien puhua puolestaan.

davsdrsdr

davReitin kulku koiran kanssa

Kansallispuiston sääntöjen vastaisesti, omaa ja koiran turvallisuutta arvostaen, päästimme Remun vapaaksi nousun ajaksi. Nousu Noitatunturin huipulle oli erittäin haastava koiralle, liukkailla ja epätasaisilla kivillä ei meinannut koiran kynnet pitää. Meidän nuori koiramme ei kärsinyt piikikkäästä kivestä, mutta vanhemman koiran kanssa matkaan kannattaa varmasti varautua tossujen kera.

Cheers,
Saara

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s