Weekend Hike in Autumn: What to Pack?

Packing-1-2.jpgNights are getting even darker and even colder. Last weekend we got to experience the best and the worst that autumn has to offer, as we hiked in Pyhä-Luosto National Park. This is how I prepared for it.

Trail: Noitatunturi Summit about 15 kilometres

You have to feel a little cold when you start hiking. This was no problem, as the storm wind was blowing at parking lot of the visitor centre Naava. I put on (or rather I took off to wear) leggings and hiking pants, double socks and hiking shoes, sports bra and technical shirt under a shell jacket, beanie and gloves.

When we started hiking, the sky was even clearer than what we expected and even though the sun was about to set, there was still light. We had to stop before even getting to the trail as the trees sheltered us from the wind: almost all of us had too much on. My beanie, gloves and shell jacket went to the backpack to wait colder weather.

As we had our second stop the head lamp was scouted from the backpack as the sun finally set. That three kilometres of the trail that we hiked was left unknown for us in terms of the views as we kept our eyes on the trail. It was rocky, but luckily still dry.

What to pack?

2 x leggings
Collage pants
Camp shoes (aka sneakers)
Hiking shoes
Technical shirt
Merino wool shirt
Woolly
2 x gloves
Beanie
2 x double socks
Wool socks
Shell jacket
Rain pants
Hiking pants

Sleeping mattress
Sleeping bag
Toilet paper
Knife
Matches
Rubbing alcohol
Trangia
Spork
First aid kit
Tent
Tarpaulin
Bungee cord
Head lamp
3 litres of water

What to pack for the dog?

Rain coat
Winter coat
Towel
Sleeping Mattress

Packing
I was about to pack an additional fleece, but changed my mind.

I got to know the real meaning of the spare leggings as we got to the camping place. As the wind did not blow to the trail my leggings along with my shirt were wet from sweating. Stopping even for a little while in wet or moist gear makes me shiver. First things getting to campsite: change your clothes and start making food.

On this trip we actually did not need a tent as we stayed in shelters provided by Metsähallitus, but it is advisable to carry your own accommodation as the deserted cottages and shelters might be full. This happened to us the second night and we ended up sleeping in an empty woodshed with two other hikers.

Cheers,
Saara


Packing-1-1-1.jpgIllat pimenevät ja yöt viilenevät kovaa vauhtia. Viime viikonloppuna saimme kokea Pyhä-Luoston kansallispuistossa kaikkea ihanaa ja inhottavaa, mitä syksy tuo tullessaan. Näin me varauduimme.

Reitti: Noitatunturin valloitus n. 15 kilometriä

Liikkeelle lähtiessä tulee aina olla hieman viileä. Tämä ei ollut ongelma, kun Naava-luontokeskuksen pihassa kävi kovaakin kovempi myrskytuuli. Päälle laitettiin (tai oikeastaan päältä riisuttiin seuraaviin vaatteisiin) legginsit ja vaellushousut, vaelluskengät ja kaksi päällekkäistä sukkaa, urheilurintsikat ja tekninen paita, joiden päälle laitettiin kuoritakki, päähän pipo ja sormikkaat käsiin.

Kun lähdimme liikkeelle, taivas oli toivottuakin kirkkaampi ja vaikka aurinko oli jo laskemaisillaan, valoa riitti. Puiden katveeseen päästessä oli pidettävä jo ensimmäinen tauko: miltei kaikilla oli liikaa päällä. Pipo, hanskat ja kuoritakki saivat lähteä rinkkaan odottamaan viileämpiä kelejä.

Otsalamppu otettiin käyttöön heti toisella pysähdyksellä ja noin kolme kilometriä kokonaisreitistä jäi maisemien osalta autuaaseen tietämättömyyteen, sillä pimeän tullessa katse pysyi visusti jaloissa. Reitti oli kivinen, mutta toistaiseksi onneksi kuiva.

Mitä pakata mukaan?

2 x legginsit
Kollarit
Leirikengät (aka lenkkarit)
Vaelluskengät
Tekninen paita
Merinovillapaita
Paksu villapaita
2 x hanskat
Pipo
Fleece buff
2 x tuplasukka
Villasukat
Kuoritakki
Sadehousut
Vaellushousut

Makuualusta
Makuupussi
Vessapaperi
Puukko
Tulitikut
Sprii
Trangia
Aterimet
Ea-pakkaus
Teltta
Pressu
Mustekaloja
Otsalamppu
3 litraa juomavettä kotoa

Mitä pakata koiralle?

Sadetakki
Talvitakki
Pyyhe
Makuualusta

Packing

Leiriin päästessä vaihtolegginsien merkitys korostui. Puiden peittämällä ensimmäisellä reittipätkällä hiki tuli pintaan kaikesta huolimatta ja legginsit olivat mukavan kosteat ja näin ollen pysähtyessä kylmä pääsisi yllättämään nopeasti. Leiriin pääsyn ensimmäinen sääntö: vaatteet vaihtoon ja ruuan laittoon.

Tällä reissulla teltta jäi käyttämättä, kun päätimme hyödyntää Metsähallituksen kiinteitä laavuja, mutta oma majoitus kannattaa olla aina varalta mukana, sillä autiotuvilla ja laavuilla saattaa olla ruuhkaa. Näin meillekin kävi toisena yönä, jolloin päädyimme nukkumaan tyhjään puuliiteriin kahden muun vaeltajan kanssa.

Cheers,
Saara

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s